Friday, 23 July 2010

Shtatë ushqimet verore

Frute
Edhe pse kajsitë piqen në pjesën e hershme të verës, jo rrallë herë sortat e hershme janë në dispozicion që në pranverën e hershme. Kjo kushërirë e pjeshkës, nuk përmban shumë lëng, ndërsa shija e saj është e ëmbël dhe e butë. Ngjyrën e verdhë, që është mjaft tërheqëse ia ka borxh beta karotinës. Mes tjerash, posedon edhe një aktivitet të fortë antioksidues, me anë të të cilave mbrojnë qelizat nga dëmtimet që shkaktohen nga radikalët e lirë.
Po ashtu luajnë një rol shumë të rëndësishëm në përgatitjen e lëkurës për stinën e ngrohtë të verës, duke marrë parasysh se e mbrojnë atë nga valët e rrezikshme ultra vjollcë.
Kajsitë janë të varfra me kalori, por përmbajnë sasi të konsiderueshme të vitaminave A, B dhe E, pastaj kalium, bakër dhe mangan.