Monday, 24 October 2011

Si ta parandalojm renjen e flokut

Renja e Flokut
Renja e flokut mund te shkaktohet ne shume menyra, duke perfshire: dietat, mangesit minerale, medikamentet, stressin, ndotjen dhe gjenet tuaja. Deri ne 1.3 e popullsis vuan nga renja e flokut, the nga e treta, mijera jane gra.

Çfardo qe shkakton humbjen e flokut tuaj qe ju shqeteson, eshte rendesishme q eta kuptoni se çfare eshte humbja e flokut, se si floku rritet, dhe çfare mund te bej para se floku te filloj te bjer dhe te behet njer problem per ju. 
Ne kete artikull do te gjeni disa udhezime te shkurtera se çfare te beni ne qoftese humbja e flokut eshte bere nje problem per ju.

Kuptoje perse renja e flokut ndodh – Renja e flokut shkaktohet me se shumti ne koke por gjithashtu edhe ne pjeset tjera te trupit. Mund te ndodh ne çfardo moshe dhe ndikon ne 23-40 perqind ne nje popullate. Nuk eshte gjithmone e lehte per ta kuptuar shkakun e renjes se flokut per nje person te vetem, por ne pergjithesi dihet se shkaku prapa renjes se flokut mund te jet I trasheguar gjenetikisht dhe nga mosha (semundjet), stressi dhe dietat e dobeta. Kemi disa lloje te renjes se flokut si me posht:

Alopecia Androgjenetike – Kjo eshte menyra me e shpeshte e renjes se flokut, gjithashtu referohet edhe si model-mashkulli ose model-femere mungese. Hormonet dhe gjenet duket qe luajn rolin kryesor ketu. Mungesa e model-mashkull eshte e trasheguar, nga cila do qofte pjese e familjes, dhe mund te jete e trasheguar nga breza me radh. Per femrat, floku I holl si fillim ne pjesen e parme, dhe ne kuroren e kokes duke levizur posht ne anet e kokes, ndersa ne pjesen e prapme te kokes mbeten flok te dendura.

 Alopecia Toksike – Ky lloj I humbjes se flokut duket te shkaktohet nga stressi emocional dhe ai fizik. Siq jane semundjes, infeksionet e kokes, humbja e papritur e peshes, operacioni, droga dhe shtatzania/ lindja e femijes, mund te shkaktojne kete lloj humbje te flokut.

Alopecia Areata – Kjo ne te vertet eshte çrregullimi i lekures qe shkakton flokun e prekur ne disa siperfaqe te lekures qe te bjer. Ky lloj I renjes se flokut duket te jete me I shpeshte me shume tek te rinjet.


Kujdesu per Flokun tuaj:

Nuk ka ndonje garancion per te parandalar renjen e flokut ne qofse eshte gjenetikish I programuar ose renjen e flokut te shkaktuar faktoret qe ju nuk I keni nen kontroll. Gjithsesi, ju mund te beni me te miren per flokun tuaj tek te gjitha fazat, duke I dhene shancen me te mire per te qendruar ne forme te mire. Ka shume menyra te ndryshme se si ju mund te beni kujdes ndaj flokut tuaj:

Mos ju nenshtro flokut tuaj shume shpesh, si tharjen e tyre te shpesht. Te nxehtit demton proteinat e flokut, ma marr parasysh se sa I vogel, I bute mund te jete te nxehtit, mund te shkaktoj humbjen e flokut.

Mos I ngjyros floket shpesh, jo me shume se 6 deri ne 8 jave dhe provo gjysem-mbulese se sa ngjyrosje komplet te flokut.

Bej kujdes me stilin e flokut tuaj. Disa stile te flokut mund te shkaktojn renjen e flokut. Si p.sh shterngimin e flokut me kapsa.

Pastroni floket rregullisht per t`iu dhene sa me shume volum, gjithashtu mund te ju ndihmojn ne parandalimin e infekcioneve ne lekuren e kokes. Gjithashtu gjate pastrimit te flokut eshte rekomanduar qe te perdorni shampon te bute

No comments:

Post a Comment